Godząca natura

 

Embed or link this publication

Description

artykul

Popular Pages


p. 1

43 Godząca natura W berlińskim parku Nordbahnhof, miejscu o bogatej i dramatycznej historii, pamięć zatopiona jest w zieleni 1 Z parku rozciągają się widoki na charakterystyczne budynki centrum Berlina, np. Wieżę Telewizyjną (Fernsehturm) na Alexanderplatz ZIELEŃ TO ŻYCIE | sierpień 2014

[close]

p. 2

44 mIEJSKA DŻUNGLA  / strefa projektów 45 owy teren zieleni musi zachowywać równowagę między współczesnymi potrzebami mieszkańców, ich aktywnościami rekreacyjnymi, ochroną środowiska a historycznymi uwarunkowaniami. Każdorazowo jest to wyzwanie i test dla projektanta, który staje przed zadaniem podejmowania decyzji związanych z utrwalaniem bądź zamazywaniem pamięci. W takiej sytuacji postawieni byli twórcy berlińskiego Park am Nordbahnhof – biuro Fugmann Janotta współpracujące z krakowskim Atelier Loegler. Konkurs na zagospodarowanie tego terenu został rozstrzygnięty w 1995 roku, a realizacja trwała aż osiem lat, między 2002 a 2010 rokiem. Wczesną historyczną warstwą, którą można wyczytać z samej nazwy parku, jest ta związana z koleją. Park powstał w miejscu dawnego Dworca Północnego, który do roku 1960 obsługiwał transport towarowy. Rok później wybudowano tu mur dzielący zachodnią i wschodnią część Berlina (druga warstwa historyczna). Po jego słynnym zburzeniu w 1990 roku przez kolejne 12 lat obszar ten był zapomniany, nieużywany i wyłączony z żywej tkanki miasta. Okres bezczynności wpłynął znacząco na współczesny charakter miejsca. Gruzy stacji kolejowej, pozostałości starych nawierzchni oraz fragmenty muru wytworzyły � specyficzne siedlisko zarówno dla pojawiających się tam pionierskich roślin, jak i dla ptaków oraz innych małych zwierząt. Podczas realizacji projektu część roślin – jak łubin – rozsiano (10 ton nasion zostało rozsypanych w trakcie happeningu artystycznego upamiętniającego zburzenie muru), pozostałe, dostosowane do miejskich siedlisk, pojawiły się spontanicznie. „Morze traw”, jak nazywają łąkę jej twórcy, jest wartościowym przyrodniczo miejskim ekosystemem. Pozwala także na zachowanie ważnych, widokowych powiązań rozciągających się z wewnątrz parku na charakterystyczne, kluczowe budynki Berlina. Architekci krajobrazu zdecydowali się na dodanie kolejnej warstwy, związanej z rekreacją i aktywnym odpoczynkiem. Aby stała się widoczna, zastosowano zupełnie inne od pozostałych w parku materiały i formy. Na przepastnej łące umieszczone zostały trzy wyspy w kształcie trapezów – intensywnie zagospodarowane miejsca dające możliwość zabawy i ćwiczeń fizycznych. Amorficzne, nieregularne, betonowe, kolorowe formy – „skałki”, „wulkany” i „fałdy” – są wyraźnym kubaturowym i barwnym akcentem, zwłaszcza gdy wyrastają ponad trawy (mające maksymalnie 80 cm wysokości). Kierunki przejść przez teren wytyczają metalowe barierki będące, tak jak kiedyś tory, liniowym elementem kompozycyjny parku. Tekst Krzysztof Herman SGGW Czerwone, obłe ławki z tworzywa sztucznego mocno kontrastują z naturalnym charakterem parku 2 4 Jedną trzecią obszaru porasta zagajnik zdominowany przez brzozy i topole, dając niezbędny cień. Linia dawnego przebiegu muru jest przecinką w zwartym zadrzewieniu. Park, dzięki znacznej długości i „łańcuchowemu” połączeniu z kolejnymi terenami zieleni (Mauer Park od południa i Humboldthain Park od północy), jest najchętniej wykorzystywany przez biegaczy i rowerzystów, chociaż często przebywają tu także rodziny z dziećmi i pary szukające naturalnych i cichych zakątków. Liniowość parku, spełniająca funkcję korytarza, ważna jest nie tylko dla ludzi, ale także innych, równoprawnych użytkowników miejskiej zieleni – zwierząt. Co bardzo istotne, dzisiejszy stan parku Nordbahnhof udało się uzyskać przy dość niskich kosztach budowy. Jego utrzymanie również jest stosunkowo tanie, dzięki temu, że nie są potrzebne duże nakłady pielęgnacyjne. I tak zaufanie do natury pozwoliło nie tylko na łączenie wartości historycznych miejsca, ale także na jego długoterminową ekonomiczność.  Plan parku: na zielono oznaczony zagajnik z przecinką w miejscu dawnego muru, na turkusowo – łąka z trzema „wyspami ” Fot. materiały prasowe Fugmann Janotta (4), z archiwum autora (portret), VisitBerlin/Flickr (ramka) 3 Fragmenty dawnych torów kolejowych wkomponowane w nową ścieżkę parkową 4 2 sierpień 2014 | ZIELEŃ TO ŻYCIE Nadrzędną wartością dla projektantów stało się pozostawienie narastającej w tym miejscu natury, a wręcz wzmocnienie jej poprzez założenie ponadhektarowej łąki Plaża i park linowy w parku W południowo-zachodnim rogu parku Nordbahnhof odnajdziemy wyjątkową przestrzeń rekreacji i sportu – plażę z piaskowymi boiskami do piłki siatkowej i nożnej. Uwagę przyciąga jednak przede wszystkim wielki park linowy. Nie jest to jednak typowy „małpi gaj”, ale ogromny, prawdziwie miejski tor przeszkód z zawieszonymi na dużych wysokościach korpusami trabantów, „garbusów”, oponami i beczkami. Całość wygląda niczym ogromna kinetyczna rzeźba, w której poruszenie jednego z elementów powoduje przestawianie wszystkich innych. 3 ZIELEŃ TO ŻYCIE | sierpień 2014

[close]

Comments

no comments yet