whats up nr 3 06 2014

 

Embed or link this publication

Description

Katedralskolans skoltidning nr 3 2014

Popular Pages


p. 1

Upplaga nr 3 • 06 | 2014

[close]

p. 2

Dags att lämna över stafettpinnen - Tack för oss! Sista numret av What’s up, för detta läsår, är nu ute och vi som har jobbat med denna skoltidning har lyckats få ut 3 hela tidningar som vi alla är mycket nöjda med. Det har varit hårt jobb under en stressig period av vårt sista skolår. Tidningarna har innehållit av en mängd olika tankeväckande krönikor såsom intervjuer om vad man ska göra efter skolan och vart man har varit på studentresa. Vi har även fått tips om olika former av träning och hur man kan fixa ihop goda smoothies. har hänt mycket på det personliga planet, samtidigt har detta skett i en trygg och välbekant miljö tillsammans med människor man känt länge. Visst kan det därför kännas spännande och lite ovisst vad som väntar framöver. Men så är det och nya faser i livet väntar. Personligen känner jag tacksamhet över mycket och bär med mig många minnen och kompisrelationer in i framtiden. Ta vara på tiden och möjligheterna som finns ni som fortfarande har tid kvar på Katedral och varmt lycka till i framtiden till alla våra medstudenter! Text:Nils Ky Vi 3:or i SA11media, som nu tar studenten, lämnar gladeligen över stafettpinnen till de kommande 3:orna i SA12 och hoppas de gör denna tidning lika bra och kanske t o m ännu bättre än oss. Vi ser även fram emot att få följa dem vidare även om vi själva inte går i skolan efter sommaren. Tolv år i skolan närmar sig sitt slut Skoldagarna börjar nu sakta närma sig sommarlov och det är bara några få dagar kvar tills vi 3:or har slutfört våra 12 år i skolan. Dags att ge sig ut i verkligheten på nya äventyr. Vissa av oss går vidare med nya studier och andra ska försöka jobba eller kanske resa ut i världen. Så här i slutet av en så speciell period i livet kan man se tillbaka på skolan o gymnasiet med viss nostalgi. Det har varit tre år, där mycket 2 Whats up | Ledare

[close]

p. 3

Innehåll 4 | Hitta rätt i träningsdjungeln 6 | Vad hände med Humanismen 7 | Hiss o Diss BÖRJA JOBBA LÄSA VIDARE JOBBA I NORGE GÅ OM Tidningens mål 8| Aldrig varit så vilsen ÅKA UTOMLANDS SKOL AN Efter många om och men är äntligen vår tredje upplaga av What’s Up klar! Det har varit många intensiva veckor fyllda med jobb både i skolan men även efter skoltid. Att få ihop en färdig tidning har tagit längre tid än vi någonsin kunnat ana. Dels att få bra idéer till innehåll men också att göra färdiga mallar, se till att alla länkar fungerar och så vidare. Det är verkligen inte lätt att göra en skoltidning men absolut inte omöjligt och nu är vi äntligen igång! Trevlig läsning! 9 | Pinamt på Katedral 10 | Studentresa 12 | Lyckat CV 13 | Party 14 | Studietips inför nästa år Redaktionen Jesper Andersson, William Karlsson, Sebastian Smedegård, Jonas Viktorsson, Julia Ljungström, Oscar Öberg, Kajsa Svensson, Nils Kuylenstierna SA11 Media Ansvarig utgivare Rektor: Anette Almqvist Lärare: Erica Boegård Lärare: Gittan Köchl Norén Layout Samhällsprogrammets medieinriktning Ha ett skönt sommarlov! Innehåll | Whats up 3

[close]

p. 4

Träning ska ge en kick, göra en glad och göra en sugen på att träna igen. Löpning, simning, cykling i all ära men det finns andra träningsmetoder, det finns t o m sådan träning som gör att du glömmer bort att du faktiskt tränar. Kanske dags att hitta på något nytt och få upp glöden igen? mer och spännande danser, här finns lite av alla stilar och självklart sätts det fart på höfterna!

Här är hittar man en stor musikvariation. Tabata Zumba Högintensivt pass! Mycket styrka, mycket kondition! Här används både kroppsvikt och redskap. Intervallträning! 1 Dans Testa på gruppträning Spinning Här är perfekta sättet att förbättra din kondition på ett roligt sätt. Spinning är väldigt bra träning där du får chansen att lägga din egen nivå. Brukar ofta finnas olika slags spinningpass på olika gym, ex pulsspinning, mixpass, nybörjare, styrkespinning, vilket gör att du kan välja efter egen förmåga. Roligt pass med bra musik och ett härligt sätt att träna på. Här får du chansen att dansa olika dansstilar, svettas och stärka kroppens alla små muskler samtidigt som du ökar rörlighet och får upp flåset rejält. Du får förbättrad kondition, smidighet och även förbättrad koordination. Även här finns det olika sorters danspass på olika gym. De vanligaste är: Denna träningsform har tagit världen med storm. Till latinska rytmer skakas höfterna, du rör dig till musiken och får massor med träningsglädje. 

Största delen av passet består av latinamerikanska danser och musik, men bli inte förvånad om du helt plötsligt dansar indisk ”bollywood” eller om du hör senaste hiten. En del av passet har instruktören nämligen möjlighet att blanda in andra dans- och musikstilar. 

Koreografin är lätt att följa och passar perfekt till just den låt som strömmar ur högtalarna. Efter en låt är det dags att börja med en ny – med en helt annan koreografi. 

Och du – var inte rädd för att du ska utföra stegen fel. En del av zumbas koncept är att man inte kan göra fel och om känner du för att dansa loss i ett hörn är det helt okej! Fys Är för dig som verkligen vill ta ut dig maximalt.
Passet är stentufft och krävande och man fokuserar både på kondition och styrka. 2 Små mål Ha lagom stora mål Box Slagserier på mitsar. Passar alla, kom hit och boxas med bästa väninnan, sambon eller kompisen, eller varför inte komma själv och lära känna nya människor?

Du bestämmer nivån! Combat Skuggbox, skuggkamp och full fart! Här kör man olika kombinationer i luften och ibland i par.Vad som helst kan hända!

Rolig utmaning! Oftast när folk börjar träna går de in med ett stort mål som t.ex. att man ska gå ner en viss mängd i vikt, att man ska bli ”biff ” på väldigt kort tid. eller så har man en bild framför sig att såhär ska jag se ut. Detta gör att folk tröttnar väldigt lätt då det kanske inte alltid går att se ut som tjejen/killen på bilden. Därför behöver man göra träning till något roligt och ett sätt kan vara att göra små mål istället. Visst du kan ha en drömkropp som du vill nå, men istället för att bara se den framför dig hela tiden sätt då upp små mål. Ett mål kan vara att bara börja träna och att hålla fast i det eller kanske att inom styrketräningen sätta mål att öka vikter och genom det sättet märka att du blivit starkare. På så sätt blir det enklare att hålla kvar i träningen så länge som möjligt. Center Mät istället för att väga Bounce 4 Ett danspass utöver det vanliga! Härliga rytWhats up | Reportage Bålstyrka och bålstabilitet är det som punktmarkerar under detta pass. Starkare mage, tåligare rygg och snyggare rumpa skaffar du dig här. 
Passet är 30 min! Ett annat tips är att inte väga sig, ställ dig aldrig på vågen innan första träningspasset utan mät istället med måttband. Anledningen till detta är att annars är risken väldigt stor att du

[close]

p. 5

blir besviken. Detta beror på att när du börjar träna reagerar kroppen ganska fort och börjar minska i vikt, men efter ett tag när du börjar få muskler så kommer vikten att öka då muskler väger mer än fett. Genom att du då mäter kroppen på de ställen du vill se förändring kommer du bli mycket nöjdare. Detta är också en anledning varför folk inte orkar hålla i träningen, när de ställer sig på vågen och inte ser någon skillnad ger dem upp och orkar inte fortsätta. 3 Köp dig snygga träningskläder Ett annat sätt att hålla i träningen kan vara att fräscha upp sin outfit lite, belöna dig själv med nya träningskläder. Text: Julia Ljungström Gym i Skara Hälsostudion 1 träning 10 kort 390:Månadskort Halvårskort Årskort Alla priser gäller för dig som student 55:390:1 630:2 650:- Sportlife Ungdom 199:-/mån Ingen bindningstid, Träna med målsman från året du fyller 11 år, Gruppträning, Gym, Regionalt Student Som student får du 20% rabatt på valfritt ordinariepriskort, ordinarie priser finns på deras hemsida. Reportage | Whats up 5

[close]

p. 6

Vad hände med HUMANISMEN? Det finns de stunder som jag stan- Pressen nar upp och funderar på vart vårt En annan sak som jag stör mig mycket på är samhälle är på väg, egentligen. tidningsartiklar som aldrig skulle publiceras ”Vårt samhälle är på väg åt rätt om de var sexistiska mot kvinnor men inte håll för kvinnor blir ju mindre och när de är sexistiska mot män. Då pratar jag mindre diskriminerade” skulle nog ju om till exempel Hanna Fahls krönika som de flesta säga. Sedan tänker jag på publicerades i Dagens Nyheter den 8 Mars, hur det är idag och säger ”nej, vi där hon skrev om hur bra kvinnliga bidrag i Melodifestivalen är för att de är av just kvinnor. är inte på väg åt rätt håll”. Nu ska Hon tyckte också att det var vettigt att anjag inte låta som en antifeminist vända termer som ”testosteronfestfinal” och eller maskulinist för det är jag inte ”herrbonanza” angående förra årets festival. – men det är dags att folk får upp Hanna lyckas på något sätt få med att det var ögonen mer. viktigt att rösta på de kvinnliga bidragen för Ta en sväng i en större stad så kommer du antagligen att se både kvinnojourer och kvinnokliniker. De flesta tycker nog att det är bra att kvinnor kan få speciell vård och hjälp om de blir våldtagna. Men tänk efter sedan – hur många mansjourer och manskliniker hittade du? Svaret är antagligen noll. Tyvärr har inte män rätt till att få speciell vård på samma sätt som kvinnor, och inte heller vid våldtäkt. att det var den totalt för tävlingen irrelevanta Internationella Kvinnodagen. Kära Hannah slog det dig att det kanske är så att juryn får inte generellt sämre bidrag med kvinnor än män? Då kan de ju inte kvotera sämre bidrag från kvinnor om man ska prata om jämställdhet.. Sedan ska man ju inte heller prata om att rösta på kvinnor just för att det är Internationella Kvinnodagen, det är ju inte heller enligt jämställdhetsprinciper. tanke på att kvinnan till exempel inte har yttrandefrihet i vissa länder och har lägre lön än männen - även om den siffran som cirkulerar inte tar hänsyn till demokratiska faktorer och annat, och det enligt Arbetsgivarverket är på ca 0,1%. Jag själv är ekvivalist och pratar enligt ekvivalistiska principer - att alla genusfrågor är lika viktiga oavsett kön, tillskillnad från feminism och maskulism. Men det innebär inte att jag inte tycker att det borde höjas fler röster för mäns rättigheter när det finns så många för kvinnorna. Text: Oscar Öberg Varför skillnader Män uppmuntras utav samhället att hålla tyst och svälja sina känslor om de blir utsatta för misshandel – det är ju trotsallt inte ”manligt” Det blir inte bättre av att precis all hjälp och uppmuntran till att prata om det riktar sig till kvinnan. Allt tack vare påståendet att män inte kan bli våldtagna. Och människokvinnan är en av de få i djurriket som är med och avgör om det ska bli samlag eller inte. Allmänheten säger att det är vanligare att kvinnor blir våldtagna än män men glömmer då det stora mörkertalet bland män – och att samhället faktiskt kan hjälpa båda. Lagstadgade skillnader Det är ju till och med lagstadgat att män inte ska ha samma rättighet som kvinnor i Sverige, framförallt märks det i Föräldrabalken. Mannen har inget att säga till om vad gäller varken abort eller om vårdnadshavandet ska vara delat. Kvinnan har rätt att ansöka till en domstol om barnet ska få ha en pappa eller inte, och domstolen måste sedan besluta via DNAtest om mannen ska få vara pappa, även om det inte är någon annan som gör anspråk på detta. Men jag skulle aldrig förneka att kvinnan har det sämre i vissa situationer också, med 6 Whats up | Krönika

[close]

p. 7

Hiss & Diss Här hissas det som är värt att hissas och dissas det som är värt att dissas. HISS 1. Doctor Who. En serie att ”nörda”. Det handlar om en ”Time-lord” som reser runt i tid och rum, rekommenderas varmt! 2. Körkort. Livet har blivit mycket enklare nu när man har körkort. Helt klart värt all tid och slit! 3. Halsduk är underskattad! Bra accessoar men är också en livräddare när det är kallt. 4. Musik. En riktigt bra låt kan förgylla det mesta. Vad hade livet varit utan musik?! 5. Sverige. Vi lever i ett av det bästa länderna i världen. En demokrati som fungerar, sällsynt här i världen! 6. Internet. Vi har ingen aning hur lyckosamma vi egentligen är med all denna information på en plats. Känns självklart för de flesta av oss idag men är egentligen en relativt ny uppfinning. 7. Godis, bästa presenten man kan ge sig själv! 8. Partaj, stekhet tv-serie. 9. Milan, Pizzeria i Skara, gudomligt gott. 10. Jul, träffa släktingar och få presenter, inget att klaga över precis! DISS 1. Extremfeminister. De som i stort sett vill det bästa för kvinnor och hatar män, vad hände med jämställdhet?! Lika för alla?! 2. Pengar, hur kan det vara så avgöranad eoch förstöra så mycket? Känns löjligt när man tänker på det. 3. Bortskämda barn, seriöst en av de värsta sakerna som finns Barn som hatar sina föräldrar för att de får en svart iPhone 5 när det önskade sig en vit, bara sluta. 4. Glögg, aldrig gillat glögg, inget för mig. 5. Snö och halka, ser vackert ut men är i verkligheten väldigt frustrerande. Tur att det är sommar nu. 6. Krig, varför ska människor offra sina liv för något de tvingats kriga för? Eller alla oskyldiga som dras in och får sina liv förstörda. Måste finnas bättre lösning. 7. Mobbning, ni som mobbar, tänk efter, det ni gör är så sjukt onödigt. 8. Misshandel, vare sig det är mot människor eller djur, har ni ingen sympati? 9. Personer som inte kan hålla löften/hemligheter, känner ni er stolt över er själva? 10. Märken som lever på deras namn och kan därför sälja sin produkt 10 ggr dyrare, t ex klädmärken, Apple etc. Text: Sebastian Smedegård Reportage | Whats up 12 7

[close]

p. 8

BÖRJA JOBBA ÅKA UTOMLANDS LÄSA VIDARE JOBBA I NORGE GÅ OM SKOL AN Tretton år i skolan börjar lida mot skämt åsido men hur skönt vore det inte om sitt slut och jag är alldeles vilsen man bara fick det bestämt på rak arm vad bland möjligheterna. Det finns så man skulle bli, av lärare, familj eller vänner? många val att välja emellan. Om Du kan bli vad som helst jag vill kan jag börja direkt på högSamtidigt finns det en viss tjusning i att ha så skolan och studera vidare men då många möjligheter. Just i denna stund kan man missar jag också chansen till bli vad som helst. Som Gunde Svan att resa utomlands och återupprepar varje gång han är upptäcka världen. med i TV-rutan ”ingenting Plugga utomlands är omöjligt”. Med tid och möda kan du nå vart då? Skulle det vara ”Rädslan för som helst upprepar någonting? Ja min mamma ständigt. att välja fel har kanske det, men Ja oftast när jag har hur lockande är aldrig varit större vilsom svårast att ta det inte att börmig upp ur sängen på ket har lett till flertalet ja jobba och dra morgonen kommer in pengar för en sömnlösa nätter.” hon med sina informagång skull. Money tiva, motiverande och inrules the world har spirerande tal. Hon börjar man hört ett antal alltid med ”Jesper, vad vill du bli här i livet, vart vill du nå?” Jag gånger. Jag skiljer mig inte från resten av alla studenter här på jorden, alla har vi nu ett val att ta och genomföra. Rädslan för att välja fel har aldrig varit större vilket har lett till flertal sömnlösa nätter. Desperat söker jag efter svar från andra studenter samt äldre personer som redan har fattat beslutet. Det hjälper mig tyvärr inte särskilt långt. Beroende på vem som svarar till mina öppna frågor om framtidsval ställs nya idéer och tankar i min hjärna. Gud vad svårt eller? Ja Gud, om du finns där uppe, ge mig ett tecken! Du ska väl vägleda oss människor eller? Akta så jag inte ansluter mig till djävulen, du vill inte ha mig som motståndare. Nej svarar med en tröttsam röst ”just nu skulle jag gärna vilja nå lite mer skönhetssömn om det är okej för dig Martin Luther King”. Beroende på vilket humör mamma är på reagerar hon olika till mina svar. Ibland skrattar hon och tycker jag ska bli komiker, ibland blir hon arg och muttrar om att ungdomar nuförtiden inte har några livsambitioner. Jodå mamma svarar jag, vi ungdomar har fullt av livsambitioner, vi har bara inte funnit de än. Det är såhär jag har tagit mig igenom livets med- och motgångar, med humorn. Det mesta har jag skojat bort och det är både på gott och ont. Missförstå mig inte, jag kan vara hur seriös och ansvarsfull som helst men humorn har nog alltid varit min starkaste försvarsmekanism. Men det här valet om framtiden går inte att skämta bort. Det valet kommer jag få leva med i resten av mitt liv. Hör ni, resten av mitt liv! 13 år av skolgång har känts långt men det är ingenting mot arbetslivet. Det är just den meningen som har cirkulerat runt i mina tankar, förföljt mig i drömmarna och skuggat mig om vardagen. Valet Pressen på att fatta rätt beslut har aldrig varit såhär stor som nu vilket är tungt. För jag har aldrig tidigare varit så vilsen som jag är just nu. Kanske ska jag skämta bort allting till sista ansökningsdagen, kanske ska jag rymma härifrån, kanske ska jag ta och fortsätta söka efter svar och vägledning, kanske ska jag singla slant, kanske ska jag misslyckas med att ta studenten och studera om ett till år på gymnasiet eller kanske ska jag bara låta dagarna gå. Är det något jag har lärt mig genom alla år så är det att ta dagen som den kommer så visar sig vägen ändå. Text och illustration: Jesper Andersson 8 Whats up | Krönika

[close]

p. 9

p t m a s n i P Jag var nybliven etta på Katedralskolan och skulle lämna in min bricka i matsalen. I samma stund råkade jag tappa mitt glas på golvet så att det skvätte mjölk på ett par samhällstreor. Lite lagom pinsam start på min Katedraltid. /Anonym sig ut på t n k t e i lår liv har vi var s d n r bla lla nda. I anstans. A bra koll ha ä h r å ann hur te f ara in var någon ra liv men b m so n vå et där ara att ma ändelser i d r e händ och h kar b Ibland h man öns ögonblick c a själv o pinsamm m med o ndras? a du på l a r d e t å Ka Jag befann mig på Statoil i Götene och plötsligt fick jag syn på en äldre dam i kön till kassan. Jag trodde det var min farmor så jag gick med beslutna steg mot henne. För att skoja till det nöp jag henne lite på rumpan vilket jag skulle ångra för resten av mitt liv. Det visade sig att det inte var min farmor utan en person jag aldrig tidigare har träffat. Det var det pinsammaste jag har varit med om. /Jesper En gång när jag shoppade med min mamma provade hon en tröja. Jag letade efter henne och kollade under ett skynke för provrummen. HÄR är hon tänkte jag och drog undan skynket. Tyvärr var det inte min mamma som stod där utan en äldre kvinna halvt iklädd i sin tröja. Jag bad om ursäkt och gick genast därifrån. Nuförtiden försäkrar jag mig om att det är rätt person genom att fråga om namnet. /Emilia Det var första dagen på Katedralskolan och jag skulle gå på toaletten, precis som allla andra. Men det jag inte visste skulle hända var att dörren skulle gå i baklås så att vaktmästaren var tvungen att komma och öppna, efter det har jag aldrig gått på toaletten i skolan mer. / tjejen som undviker skoltoan Text: & illustration: Kajsa Svensson 9

[close]

p. 10

Om du hade frågat olika personer vad en studentresa är för 10 år sedan hade de kollat på dig som om du var från en annan planet. En resa till ett annat land med sin klass eller andra kompisar för att fira studenten var för bara några få år sedan, helt oacceptabelt och fanns inte på kartan. Dock har tiderna förändrats och idag är det allt fler skolor och klasser som åker till olika delar utav världen för att fira sin kommande student. Det finns dock många klasser som inte åker på studentresa och detta av många anledningar. En bidragande faktor är att du får en hel veckas ogiltig frånvaro och därför finns det risk att man får ett indraget studiebidrag. Vad såg du mest fram emot med resan? Att få spendera en hel vecka med folk som jag tycker om och att komma bort från allt och bara göra det man känner för. Var det jobbigt att åka så nära inpå studenten? Det man missade fick man möjlighet att klara av efter resan. Vad tycker era lärare om att ni åker? Det var inget de rekommenderade men det fanns inget de kunde göra. Eftersom vi åkte på en vecka med endast 3 skoldagar så var det mer förståeligt att vi åkte. Vad är en studentresa för dig? En studentresa är en resa man gör med sina klasskompisar eller andra kompisar för att fira att man snart tar studenten. Mathias Svensson BF1 Vart har du varit och vad var syftet med resan? Jag och några kompisar i min klass har varit en vecka i Alanya som ligger i Turkiet. Det är svårt att säga ett syfte eftersom att en studentresa är sådant som man ofta gör några veckor innan studenten. Såhär i efterhand det var skönt att komma bort från allt och kunna tänka på annat och det var väldigt roligt med. 10 Whats up | Reportage

[close]

p. 11

Sandra Holst IB11 Vart har du varit och vad var syftet med resan? Vi var en grupp på 16 elever, tjejer samt killar som har varit i Alanya en vecka. Syftet var till stor del att njuta av att alla exams är över men också att få ha en rolig vecka tillsammans med sina klasskompisar. Vad ser du mest fram emot? Förutom att hänga med vänner jag tycker om i en hel vecka så bara njuta av friheten, inte ha några måsten och bara ladda inför studenten. Var det inte jobbigt att åka så här nära inpå studenten? Eftersom våra exams var slut den 23 maj så har vi inga mer schemalagda lektioner men med tanke på att vi inte haft något lov hittills under detta år och att fredagar och lördagar inte existerat så blir detta som att ta igen de olika loven på. Vad tycker era lärare om att ni åker? Eftersom vi inte har några lektioner så hoppas jag att de gläds för vår skull och att de önskar oss en lycklig resa. Vad är en studentresa för dig? En studentresa kan ses ur flera perspektiv men det som är en studentresa för mig är ett sätt att tillbringa ’’sista veckan med gänget’’. Att ta vara på de fina vänner man har, åka iväg, ta det lugnt, sola, bada, bada och sist men inte mist äta hamburgare på stranden. Att bara ha en underbar vecka utan massa måsten. Oscar Andersson EE11 Vart ska du åka och vad är syftet med resan? Jag ska åka till Aiya Napa med några kompisar. Finns väl inget speciellt syfte mer än att ha så roligt som möjligt och att ta vara på varje dag. Vad ser du mest fram emot? Att komma bort från vardagen och få tankarna på annat. Var det inte jobbigt att åka så nära inpå studenten? Nej det var inga problem, stjärnelev som jag är så hade jag inga inlämningar kvar så kunde åka iväg med gott samvete. Vad är en studentresa för dig? Det är en resa man gör till varmare breddgrader med sina kompisar eller sin klass för att fira att man ska ta studenten. Studentresa är INTE giltig frånvaro från skolan. Att åka på studentresa innebär mycket stress och kräver mycket planering samt att du i slutändan kan förlora ditt studiebidrag. VARNING 11

[close]

p. 12

Hur man lyckas med ett Är det dags att söka jobb? Känns det jobbigt att skriva det där CV:t? Du är inte den enda. Att skriva ett CV är något som vi alla någon gång kommer att behöva göra, här får du några tips som kanske kan hjälpa dig lite på traven. Tidigare arbeten Vare sig du har varit fotbollsproffs eller hjälp till din morfar att klippa gräset så kan du skriva det här. Om möjligt skriv också under vilken period du arbetade. CV Språkkunskap Skriv vilka språk du kan och hur bra du kan dem. Till exempel: Flytande svenska och engelska, skolspanska och skolitalienska. Fotografi Referenser Anpassa innehållet Skriv bara sådant som är relevant med arbetet du söker, det finns alltså inget syfte med att nämna att du haft en hund när du var liten om jobbet du söker är hantverkare. Att ha ett seriöst fotografi på dig själv uppskattas stort, alla arbetsgivare vill se hur personen de kanske ska anställa ser ut. Andra intressen Tänk på hur du skriver Här kan du nämna annat som kan anses intressant och relevant. Till exempel om du har varit på språkresa. Att skriva kontaktpersoner som kan bekräfta din kunskap kan hjälpa dig att få det jobb du söker. Genom att skriva hur du kan komma i kontakt med personen/personerna, till exempel via e-mail eller/och telefonnummer kan arbetgivaren enkelt få tag på referenser. Text: Sebastian Smedegård Tänk på skrivspråket, ingen vill läsa ett CV som har felstavningar. Det anses slarvigt och ditt CV skulle kastas bort innan någon ens läst igenom det. Det är också viktigt att tänka på: Särskrivningar, meningsuppbyggnad, grammatik osv. Skriv om dig själv Det finns många sidor på nätet som också ger råd om hur man kan lyckas med sitt CV. What´s up tipsar kan tipsa om följande Det är intressant att läsa KORT om din bakgrund, du ska alltså inte skriva allt för långt. Skriv om hur du blev den person du är idag, och vad du har för mål för framtiden. http://www.cvhandboken.se/ Utbildning Nämn vilka utbildningar, du gått på, skriv när du gick utbildningen, vad utbildningen gick ut på, vilken skola du gick på. Skriv hellre för mycket än för lite här. http://www.arbetsformedlingen.se/ For-arbetssokande/Cv-och-ansokan.html http://www.cv-mallar.se/ 12 Whats up | Reportage

[close]

p. 13

Det är inte bara studenten som väntar runt hörnet för alla treor utan också en hel del fester. Sörj inte ettor och tvåor, det finns fester för er också. Studentfesten Insparken Studentfesten är den sista skolfesten för blivande studenter. Gymnasiet lämnar man bakom sig men alla minnen kvarstår. Studenterna samlas vanligtvis på Stadt för ett gemensamt avsked och skolan närmar sitt slut vilket både kan vara skönt men också ångestfylld. En del har det klart för sig vad de vill göra efter studenten medan andra inte har några planer alls. Brännboll Flertalet studenter samlas i museiparken nära Kråks för att spela brännboll. Ett mycket populärt evenemang som lockar elever från alla program att delta. En mysig aktivitet för alla studenter att gå på och njuta den sista tiden med varandra. Om du inte är ett större fan av brännboll kan du alltid komma ner och vara publik tillsammans med andra. Nog om fester för studenterna. Insparken är ett evengemang i början av terminen som firar att skolan börjar. Det kan kännas tråkigt att återgå till plugget men vilken tur att vi sparkar igång det hela med ett party! Insparken är för alla elever på gymnasiet, där alla samlas för att ha kul och tagga varandra inför ett uppkommande läsår. Festen ingen vill missa är insparken, starten på en ny termin med uppkommande utmaningar att ta sig igenom. Personligen tycker jag att det inte går att starta en ny termin på ett bättre sätt än vad insparken. om med resten av deras klasser. En minnesfull stund man helt enkelt inte vill missa. Tältning i Botan På studentveckan är det tradition att tälta i Botan med alla studenter. Vi kan utlova en ytterst trevlig stämning med en massa glädje du inte vill gå miste om. Tälta med vännerna, pojk- eller flickvännen och njut av den sista tiden på gymnasiet. Du får aldrig tillbaka den tiden då du tar studenten så se till att vara där och avsluta gymnasiet med dina vänner. Text: Jesper Andersson Gemensam frukost Studenter brukar ofta ha en gemensam frukost innan skolavslutningen i kyrkan. Vart man ska äta frukosten kommer eleverna överens 13

[close]

p. 14

Detta ska vi göra bättre nästa år Något som hör till skolan är läxor. Allt ifrån inlämningar, glosor och prov. Vi har nog alla någon gång haft svårt med plugget. Det kan vara att vi har många läxor samtidigt, andra fritidsaktiviteter som tar upp för mycket tid eller så har vi helt enkelt tappat orken. Finns det något sätt att plugga på som är bäst? Man måste förstå att sättet man lär sig på är individuellt och tillsammans kan vi hjälpa varandra och komma med tips på hur man själv pluggar som bäst. Här delar vi med oss av tio tips på hur du kan förbättra ditt sätt att plugga på. Fråga om hjälp Om man har tur så har man något förälder eller annan släkting som kan hjälpa till under din pluggtid. Skriv mycket Om du har någon uppsats du ska skriva då kan det vara bra att ha med något att skriva på vart du än är och skriva ner saker du kanske kan råka tänka på under dagen som kan vara bra att ha med i din uppsats. Belöningssystem Efter en lång dag av plugg kan det vara bra att ge dig själv en belöning. Det kan vara godis eller någon rolig aktivitet med några kompisar. Vad som helst som gör att du glömmer läxorna ett tag. Försök att bestämma dig Börja i tid Du kommer aldrig att ta tag i pluggandet om du inte tar tag i det. Man får helt enkelt ta och bestäma sig att nu ska jag plugga för inget är värre än att göra ikapp allting de sista veckorna i skolan. Man får höra om att det är så viktigt och under mina tre år har jag nu faktiskt lärt mig att det verkligen är bra att starta i tid. Man känner att man får så mycket tid över till annat då man börjar i tid. Använd tiden När man faktiskt tänker efter så märker man att det finns ganska mycket tid då man inte gör något , “tråktid”. Om man faktiskt sätter sig ner och gör något under den tiden så kan man få mycket gjort. Sätt upp mål Försök planera när du ska göra dina läxor och sätt upp egna mål över vad du ska ha gjort klart i veckan. Material Hitta din pluggplats Försök finna den plats där då pluggar bäst på. Det kan vara vardagsrummet, trädgården mm. Detta är dock mycket personligt. Var inte för hård mot dig själv Om man har mycket att göra under en vecka så försök att inte vara för hård mot dig själv och tänk på att göra klart alla läxorna innan du söker efter förbättringar. Vanliga tråkiga block kan göra att du tycker att plugga blir ännu tråkigare. Skaffa dig något roligt skrivmaterial eller en cool penna som gör att du pluggar bättre. Text & Illustration:: Jonas Viktorsson 14 Whats up | Reportage

[close]

Comments

no comments yet