Stvorimo bolji Internet zajedno

 

Embed or link this publication

Description

Sigurniji Internet

Popular Pages


p. 1

STVORIMO BOLJI INTERNET ZAJEDNO!

[close]

p. 2

• Jeste li ikada vršili nasilje nad nekim preko interneta? Vrijeđali ga? Zapitajte se kako se taj netko tada osjećao i je li mu bilo ugodno. Oni koji imaju barem malo empatije, čitajući ovo, shvatili su da su učinili veliku pogrešku. Vjerujem da su neki koji ovo čitaju pomislili: „I mene su vrijeđali pa nikom ništa! Zašto da ja onda ne vrijeđam druge?” Vi koji ste pomislili ovako nešto, trebate se ozbiljno zapitati kakve ste osobe. Je li vam bilo lijepo dok vas je netko vrijeđao i omalovažavao?! Znate li onu staru poslovicu: „Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.” Ako ste se loše osjećali dok vas je netko vrijeđao, zašto da se onda drugi osjećaju kao vi tada? Ako promislite malo o ovome, shvatit ćete da je vrijeđanje nešto što prvenstveno govori o onima koji vrijeđaju, i to ne dobro. JE LI VAM LIJEPO KAD VAS NETKO VRIJEĐA?!

[close]

p. 3

KOJA JE SVRHA INTERNETA? • Jeste li se ikada, koristeći internet, priupitali čemu on služi, za što ga trebamo koristiti? Odgovor je samo jedan: internet nam služi za lakše svladavanje gradiva u školi, upisa u srednju školu i fakultet, pronalaženje posla, zabavu i stvaranje novih prijateljstava te povezivanje ljudi na udaljenim mjestima. Internet nije mjesto na kojem bi se trebali sijati nasilje i mržnja, kršiti ljudska privatnost i općenito činiti zlo na štetu njegovih korisnika. Ako je to svrha interneta, onda on ne bi trebao postojati.

[close]

p. 4

STVORIMO BOLJI INTERNET ZAJEDNO! • Jedini način na koji možemo učiniti internet boljim mjestom jest ZAJEDNIŠTVO! Jedino zajedno možemo stvoriti onakav internet kakav bi on doista trebao biti. Svi mi moramo sudjelovati u stvaranju interneta kao mjesta bez nasilja gdje će njegovi korisnici moći stvarno uživati. Moramo postupno iskorijeniti nasilje i mržnju te probuditi osjećaj empatije u onima koji ga šire. Neće biti lako jer uvijek ima onih koji misle da su vrjedniji od drugih te da ih zato mogu zlostavljati. Ali vrijedi truda jer kad uspijemo, internet će postati mjesto na kojem će svaki korisnik moći biti miran zato što ga nitko neće maltretirati i kršiti njegova ljudska prava.

[close]

p. 5

RECI NE OVISNOSTI O INTERNETU! • Postoji još jedan način na koji činimo internet lošim mjestom, a to je da postajemo njegovi robovi. Ne smijemo si dopustiti da postanemo ovisni o internetu. Kada govorimo o ovisnosti o internetu, kapitalni problem su djeca i online igrice. Oni koji imaju ovaj problem neka se zapitaju je li se ljepše igrati na računalu u zatvorenom ili se baviti nekim sportom, družiti se s prijateljima, učiti i postizati uspjehe u školi ili se pak jednostavno voziti na biciklu. Zapitajte se je li ljepše živjeti život „punim plućima” ili biti ograničen na virtualni svijet online igrice. Internet treba biti mreža koju svi trebamo koristiti i uživati u pogodnostima koje ona donosi, ali ne smijemo dati da nas ona zarobi i pretvori u ovisnike.

[close]

p. 6

HVALA NA POZORNOSTI! • Nikola Bišćan, 7.b

[close]

Comments

no comments yet