Laporan Tahunan 2007

Laporan Tahunan 2007

penyata pengerusi

penyata pengerusi untuk mengalu-alukan kehadiran y bhg prof dato dr abdul shukor bin haji husin naib canselor universiti sains islam malaysia y bhg dato prof dr alias bin daud naib canselor universiti darul iman malaysia y bhg prof ir dr zainai bin mohamed naib canselor universiti malaysia kelantan y bhg dato prof dr mohamed said bin mat lela naib canselor universiti malaysia pahang y bhg kol dato prof dr kamarudin bin hussin naib canselor universiti malaysia perlis y bhg dato prof dr sulaiman bin md yassin naib canselor universiti malaysia terengganu y bhg lt jen dato ir ismail bin samion naib canselor universiti pertahanan nasional malaysia y bhg datuk prof ir ismail bin hassan naib canselor universiti teknikal malaysia melaka dan y bhg prof dato dr haji ismail bin haji bakar naib canselor universiti tun hussein onn malaysia saya yakin dan percaya bahawa pertambahan ahli majlis ini akan dapat memberikan manafaat kepada mpm dalam menetapkan dasar dan merancang hala tuju mpm untuk meningkatkan mutu sistem pentaksiran negara dalam era globalisasi ini agi pihak majlis saya dengan sukacitanya membentangkan laporan tahunan majlis peperiksaan malaysia mpm bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 disember 2007 terlebih dahulu saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada y bhg datuk dr muhammad rais bin abdul karim bekas naib canselor universiti pendidikan sultan idris y bhg dato dr haji ahamad bin sipon bekas ketua pengarah pelajaran malaysia dan y bhg datu dr haji adi badiozaman bin tuah bekas pengarah lembaga peperiksaan malaysia atas sumbangan yang telah diberikan semasa menganggotai majlis saya juga mengalu-alukan kehadiran ahli majlis yang baharu iaitu y bhg prof dato dr aminah binti ayob naib canselor universiti pendidikan sultan idris y bhg dato haji alimuddin bin haji mohd dom ketua pengarah pelajaran malaysia dan y bhg kol dato ir mohammed zakaria bin mohd nor pengarah lembaga peperiksaan malaysia di sini juga saya ingin memaklumkan bahawa mengikut akta majlis peperiksaan malaysia 1980 [akta 225 ahli majlis hendaklah antara lainnya terdiri daripada naib canselor universiti awam tempatan justeru dengan pengumuman kerajaan menaik taraf sembilan buah kolej universiti ke taraf universiti pada tahun 2007 maka keahlian majlis pada tahun ini telah bertambah menjadi 28 orang oleh itu saya mengambil kesempatan ini 4 b pengendalian peperiksaan 2007 saya amat bersyukur kepada hadrat ilahi kerana peperiksaan sijil tinggi persekolahan malaysia stpm dan malaysian university english test muet bagi tahun 2007 telah dapat dilaksanakan dengan lancar dan jayanya demikian juga peperiksaan yang pengendaliannya dipertanggungjawabkan kepada mpm iaitu peperiksaan penilaian tahap kecekapan sistem saraan malaysia ptk-ssm bagi pihak kementerian pelajaran malaysia dan malaysian information technology professional examination mitpe bagi pihak multimedia technology enhancement operations sdn bhd meteor telah dapat dijalankan dengan jayanya saya juga berasa amat bangga dengan prestasi peperiksaan stpm yang memuaskan pada tahun 2007 justeru saya mengucapkan tahniah kepada calon yang berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan itu syabas saya ucapkan kepada pengetua dan guru berkenaan atas kejayaan pelajar mereka kejayaan calon berkenaan adalah kejayaan kita bersama sebenarnya.

maklumat korporat

majlis peperiksaan malaysia