de bouwheer

 

Embed or link this publication

Description

Het verhaal van 7 renovaties in Antwerpen onder begeleiding van architektuurintstad.be.

Popular Pages


p. 1



[close]

p. 2



[close]

p. 3



[close]

p. 4

architektuurintstad.be is de overkoepeling van :as architektuur en stedelijkheid en c:as concepten voor architektuur in t stad twee activiteiten van een architecturaal ontwerpteam dat in antwerpen werkt dit boek behandelt 7 renovaties van woonhuizen die we hebben begeleid we denken hiermee een idee te geven van hoe wij werken voor een echt overzicht van onze realisaties verwijzen we graag naar onze website www.architektuurintstad.be

[close]

p. 5

de bouwheer het blijft een raar woord bouwheer en als ze een vrouw is wordt het mevrouw de bouwheer waarom dan niet de term opdrachtgever gebruiken bouwheer houdt net wat meer in dan het geven van een opdracht een opdrachtgever is iemand die van op een zekere afstand resultaten verwacht een bouwheer maakt veel meer deel uit van het proces vooral bij renovatie kan dat tellen bij een eerste gesprek vermelden we dat een bouwproces niet alleen een financiële investering is voor een bouwheer maar in vele gevallen ook een fysieke en vooral mentale investering maar er spelen nog andere factoren mee er wordt geraakt aan je huis we vergelijken het vaak met je kind dat ziek is en dat je naar het ziekenhuis moet brengen je weet dat het nodig is maar je vindt het vreselijk je wordt geraakt we merken dat mensen dat gevoel hebben vanaf het moment dat ze beslisten een pand aan te kopen er ontstaat een emotionele band het wordt mee een stukje familie op de tweede plaats is de vraagstelling over het wonen in de toekomst soms confronterend als we vragen wat er aan het huis moet veranderen om het in orde te krijgen willen we weten hoe het leven in dat huis georganiseerd kan worden opvallend is hoe het functioneren van de keuken daar meestal cruciaal is in de stedelijke huizen bepaalt de verhouding tussen buitenruimte en het binnenleven het slagen van een project in vele gevallen woont het gezin in het huis dat verbouwd wordt tijdens de werken wordt dat hele leven dan ook grondig door mekaar gegooid ofwel wordt er tijdelijk verhuisd naar één van de ouders of een appartement ofwel wordt er gekampeerd in het huis zelf in beide gevallen verliezen de bewoners een tijd lang de structuur van het naar school gaan gaan werken thuis komen wassen het is niet voldoende om het alleen over de bouwheer of de bouwvrouw te hebben we spreken misschien beter over de bouwfamilie het resultaat van een verbouwing hangt vaak af van de wijze waarop de bouwheer het proces heeft doorgemaakt hij blijft de hoofdrolspeler als architect kunnen wij dat proces begeleiden we laten dan ook graag een aantal van hen aan het woord zij vertellen over de tocht die ze aflegden en over het resultaat waar ze zo lang naar uitkeken met de mindere momenten maar ook met de fierheid om dit te kunnen realiseren hebben we een beroep gedaan op een jonge opkomende fotograaf kenzo de bruyn u zult zien dat hij al die mensen op een mooie manier hun plaats kon geven in het beeld van hun huis de verhalen laten we graag vertellen door lieve roegiers docent communicatiemanagement en journalistiek haar kracht bestaat erin om het menselijke van het renovatieproces in de verf te zetten dirk de schepper architect berchem december 2012

[close]

p. 6



[close]

p. 7

christien en piet

[close]

p. 8



[close]

p. 9

op 10 maart 2003 begonnen christien en piet aan de verbouwing van hun herenhuis op het antwerpse zuid piet weet die dag zo precies omdat het de verjaardag is van zijn vader en ook de eerste dag dat hun zoon naar de kleuterschool ging vijf jaar eerder hadden ze het huis gekocht aan het raam hing een briefje te koop met het telefoonnummer van de eigenares het huis werd gebouwd in 1907 en behoorde oorspronkelijk toe aan jos dua wiens naam nog op de voorgevel staat zijn dochter irma dua beeldhouwster verkocht het huis aan de vrouw van wie piet en christien het op hun beurt kochten die vrouw had er 26 jaar gewoond piet herinnert zich hoe vlot ze de trap besteeg toen ze het huis toonde zo zijn piet en christien met hun zoon en dochter nu tieners het derde gezin dat op honderd jaar tijd het huis bewoont een huis met geschiedenis een huis dat ook toe was aan renovatie de bouwheren beschrijven het gelijkvloers als koterij met plastic golfplaten en een veel te donkere middenplaats hoog tijd om aan een architect te vragen wat ze met die ruimte moesten doen het koppel had de keuze tussen drie plannen twee met een rechte achtergevel en één gedurfd concept waarbij het achterste gedeelte met een boogvormige lijn in twee wordt gesneden de ene helft is de keuken de andere helft de tuin door de keukendeuren te openen haal je de buitenruimte naar binnen en omgekeerd christien en piet verkozen het scheve ontwerp omdat ze dat het meest creatieve vonden christien wilde niet voor het rechlijnige plan gaan ze houdt eerder van zachte vormen de achtergevel is ook anders dan in zo veel andere huizen zelf zou ze er niet aan gedacht hebben om op die manier beweging te creëren in de achtergevel het was voor haar en haar man een voorbeeld van hoe je anders met ruimte kan

[close]

p. 10

omgaan de positieve reacties van bezoekers bewijzen dat ook de grote glaspartij gooit hoge ogen de architect stelde zelfs voor om de boogvorm van de achtergevel door te trekken in het terras maar daardoor zouden de bewoners ook een stuk tuin verliezen wat vooral voor hun kinderen jammer zou zijn ze kozen dus voor de praktische oplossing een rechtlijnig terras soms neem je als bouwheer een beslissing die minder architecturaal is maar op dat moment beter bij je leefgewoontes of die van je kinderen past christien en piet wilden in de ontworpen vide boven de keuken een verbinding met de tussenverdieping de architect paste de vorm van de vide aan waardoor er plaats was voor een draaitrap de ruimte boven de keuken was vroeger de tv-hoek maar wordt inmiddels flexibel ingevuld het is een rustige ruimte waar christien haar werkplek van gemaakt heeft en waar de dochter studeert voor haar examens je bent afgesloten van de rest van het huis maar tegelijk heb je dankzij de vide contact met het volledige huis in de winter staat de eettafel boven een traditie die ontstond toen kerstavond met de hele familie bij chistien en piet werd georganiseerd met twaalf mensen zitten ze dan op de tussenverdieping aan één grote tafel en

[close]

p. 11

twee kleine tafeltjes ook na het feest bleef de grote tafel staan dat werd de winteropstelling met de lage zon en het vele licht is het dan een aangename plek ondertussen hebben ze op het dak van de tussenverdieping een extra terras gerealiseerd het is vooral tijdens de zomer de favoriete stek voor de kinderen en hun vrienden de bewoners beleefden de verbouwingen nu al bijna tien jaar geleden als een relatief stressloze periode ze woonden toen op de tweede verdieping en op zolder toen de keuken eindelijk af was waren ze blij dat ze niet meer al die trappen moesten beklimmen met kleine kinderen boekentassen en boodschappen en dat ze niet langer moesten afwassen in het bad maar er zijn ergere dingen in het leven en van het eindresultaat van hun verbouwing genieten ze nu nog elke dag.

[close]

p. 12



[close]

p. 13



[close]

p. 14



[close]

p. 15

carianne en jeroen

[close]

Comments

no comments yet