Студентски вестник "Студентски живот" - осми брой

 

Embed or link this publication

Description

Официален студентски вестник на МУ-Варна

Popular Pages


p. 1[close]

p. 2[close]

p. 3[close]

p. 4

4 стр.

[close]

p. 5

Великопреславска митрополия. МУ-ВАРНА СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ С ритуал по полагане на венци и цветя Варна отбеляза 143 години от гибелта на Апостола на свободата. В знак на признателност пред паметника на Васил Левски в Морската градина венец от името на академичното ръководство, преподавателите и студентите на Медицински университет Варна поднесоха представители на Студентски съвет. На възпоменателната церемония присъстваха кметът Иван Портних, областният управител, общински съветници, общественици и граждани. Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна литургия в памет на Васил Левски. Военни почести отдаде представителна рота на Военноморските сили на Република България. Проявата се организира от Община Варна със съдействието на Военноморските сили и Варненската и „Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля, а не да бъда кой знае какъв. Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само себе си.” Из писма на Васил Левски до А. Хинов и П. Хитов КОНЦЕРТ „ОТ СТУДЕНТИ ЗА СТУДЕНТИ С ЛЮБОВ“ СЕ ПРОВЕДЕ В МУ - ВАРНА Талантливите студенти на МУВарна зарадваха своята публика с концерт в залата за танци на университета. След като организационната отговорност беше предадена от доц. Радко Радев на Кристиан Василев, всички очакваха нещо ново и впечатляващо. Така и се случи. Концертът започна точно в 20:00ч. Той бе посветен на отминалия вече ден на влюбените и на всички, които се обичат и не са забравили радостта от това да си влюбен. Както всеки път музикалният спектакъл стартира с химна на формацията. След аплодисментите на публиката, доц. Радев прочете някои от литературните творби на талантливите студенти. Чаровната Румяна Кирнева, която е участвала в „Гласът на България” изпълни на сцената песента на Adele - „One and only”, с което приповдигна настроението на присъстващите в залата. Те посрещнаха с възторг и изпълненията на Георги Иванов. На китара му акомпанираха Йоан Панайотов и Явор Ченков. 5 стр.

[close]

p. 6

Публиката бе приятно изненадана и от соловото изпълнение на Pink Floyd – „Wish You Were Here” и на група „Авеню” – „Бягство”, от специалният гост на вечерта – проф. Вилиан Платиканов. Неговото страхотно изпълнение бе на акустична китара. Програмата продължи с атрактивен спортен танц, примесен с български народни мотиви в изпълнение на Наталия Стaматова и Димитър Гунев. Последва изпълнение на Мартин Стефанов, Иван Димитров и Кристиан Василев, които представиха песента на Слави и Ку-Ку бенд – „Студио Х”. Вечерта даде възможност за изява и на новите попълнения на формацията. Мария Маринова се включи с песента „I Love Rock ‘N’ Roll”, а Езел Мехмед - с песента „Лудо младо”. Програмата продължи с изпълнението на Радина Генова, а след това и с дългоочаквания дебют на рок групата в състав - Христо Тодоров – барабани, Виктор Димитров - бас китара, Стоян Цолов, Василена Бояджиева - пиано, Димитър Тризлов, които изпълниха четири песни, а именно - Deep Purple - „Smoke On The Water”, Bon Jovi – „It’s My Life”, Adele – „Hello” , Guns N’ Roses – „Don’t Cry”. След това рок блаженство последваха изпълненията на Кристиан Василев – “Цвете мое” на Слави Трифонов, на Иван Димитров – Lenny Kravitz – „Ain’t No Sunshine” и на Мартин Стефанов. След 2 часа грандиозния финал бе сложен с груповото изпълнение на формацията на песента на Слави Трифонов – „Толкова”. „Получи се един прекрасен концерт, с много публика и много настроение, посветен на любовта и красивото в живота”, коментираха присъстващите в залата. „БОЛНИЦА ЗА ПЛЮШЕНИ МЕЧЕТА“ ОТВОРИ ВРАТИ ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА ВЪВ ВАРНА Кампанията „Болница за плюшени мечета” се проведе за шеста поредна година в град Варна. Събитието се радва на масово посещение от децата и техните родители. Организатори са Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”, Асоциация на студентите - медици в България, Асоциация на студентите по дентална медицина, Асоциация на студентите по фармация и Асоциация Муковисцидоза. Целта на кампанията е работата на лекаря, стоматолога и фармацевта да се представи на децата по най-достъпния начин, за да се убедят, че срещата с медиците не е страшна. В импровизираната болница има регистратура, аптека, кабинети по УНГ, общо практикуващи лекари, невролози, хирургична зала, рентгенология, стоматологичен кабинет и много други. Вниманието на децата се насочва към хигиенните навици, здравословното хранене и всичко, което е свързано с опазване на здравето, а пациенти са .... плюшените играчки. Кампанията „Teddy Bear Hospital” се проведе в рамките на три дни - от 28.02 до 01.03.2016 г. През първия ден тя бе посетена от над 60 деца, на които бяха раздадени 40 плюшени играчки, а над 80 бяха прегледани. Вторият ден от кампанията се проведе в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ” Света Марина”, а на 1 март бе заключителната публична лекция на проф. Близнакова на тема: “Ваксините - приятел или враг?”, във II Аудитория на Медицински университет – Варна. 6 стр.

[close]

p. 7

ИЗСЛЕДВАНЕ НА СТУДЕНТИ ОТ МУ – ВАРНА С ПУБЛИКАЦИЯ В ПРЕСТИЖНО ЕВРОПЕЙСКО НАУЧНО ИЗДАНИЕ Интервю: Велина Марковска Резултатите от научно изследване на тема: „Вомероназалният орган – разпространение при българската популация”, направено от студентите по „Медицина” в МУ – Варна Георги Стоянов и Клементина Монева с ментори проф. д-р Антон Тончев - ръководител на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология и доц. д-р Николай Сапунджиев от Катедрата по неврохирургия и УНГ болести бяха публикувани от реномираното европейско научно списание The Journal of Laryngology & Otology. Първото участие на голямата научна сцена за Георги и Клементина е Black Sea Symposium for Young Scientists in Biomedicine през март 2014г., когато заемат второ място с разработката си, след което решават да подготвят и настоящата публикация. Вомероназалният орган е обонятелен орган при земноводни, някои влечуги (гущери, змии) и бозайниците. Разположен е на границата между устната и носната кухини, а функцията му е да долавя летливи субстанции (основно феромони). Този орган играе важна роля във формирането на половото и социално поведение при животните. Съществува ли вомероназалният орган при хората? Отговорът на този въпрос е в основата на научното изследване, което започват да правят студентите Георги и Клементина през 2013 г. За възникването на идеята за научното изследване, упоритата работа, подкрепата, успехът и удовлетвореността от резултата четете в следващото интервю с Георги Стоянов – студент VI курс „Медицина” и Клементина Монева, студентка V курс „Медицина” в МУ - Варна: 1.Смята се, че в човешкия организъм вомероназалният орган не съществува, докато при животните играе важна роля във формирането на половото и социално поведение. Според вашето изследване възможно ли е да се каже, че този орган при човека съществува, но просто е закърнял? Георги: Да, това е една от основните теории на хора, които приемат, че го има и така те обясняват защо го има. В различни научни разработки, до които ние достигнахме по време на работата си се твърди, че при между 1/3 и 1/10 от хората той просто е закърнял, защото е изгубил своята еволюционна роля, тъй като човекът е развил по-съвършен начин за комуникация, който дава по-добри и бързи резултати в обществото. Това обаче са само догадки и теории. 7 стр.

[close]

p. 8

2.Коя бе най-интересната част от вашата работа? Георги: Най-интересната част беше самият процес на работа, тъй като проучването е на база статистика. След като се сформира по приятен и странен начин целият екип, доц. Сапунджиев ни предостави лични материали, натрупани с години – ендоскопии и записи на изследвания, които е правил и на базата на това, ние трябваше да търсим вомероназалния орган – дали го има в човека или не – науката не е единодушна. Ние решихме, че го има, убедихме доц. Сапунджиев, че го има. Той ни даде материали и от там започна самото търсене, което беше в повече от 1000 записа, които изгледахме с Клементина. Изгледахме всичко – при този пациент го има, при този го няма. Клементина: Определихме критерии, по които да посочим дали съществува като морфологична структура, а пък вече в бъдеще следва да се проведат изследвания за функционалността на органа. Прегледахме видео записи на назофаринголарингоскопии. Това е изследване, при което се извършва директен оглед навътре в ноздрите с тънка тръбичка с камера. Самият орган се намира буквално на 2см. навътре в носа от ноздрите и в хода на самото изследване, камерата минава от там и ако го има, той се вижда и записва от нея. Тогава ние си го отбелязваме в таблица, след което започваме изчисления. Всичко бе един много дълъг процес. 3.Как възникна идеята за такова проучване и какви бяха целите ви тогава? Георги: Основната цел беше да си задоволим любопитството. Идеята ми възникна през пролетта на 2013г., когато учих за изпита по анатомия, защото в учебника има само 2 изречения за вомероназалния орган. Оставих една бележка, залепена на гардероба, докато не се стигна до организацията на Black Sea Symposium for Young Scientists in Biomedicine от Университета. През есента се срещнахме с Клементина, която изяви желание да работим заедно. Клементина: Георги ми представи идеята и на мен много ми хареса. Още повече тогава бях в предклиника и това ми изглеждаше още по-вълнуващо. Георги: Първият човек, към когото се обърнахме бе проф. Тончев. Той бе много щастлив, че има студенти, които проявяват интерес към научна работа. Той ни насочи и към доц. Сапунджиев и така започна съвместната ни работа. Клементина: През цялото време проф. Тончев се интересуваше от работата ни, наблюдаваше, помагаше ни със съвети и в деня, в който получих имейла, че публикацията е приета и ще бъде публикувана, първото нещо бе да го препратя на проф. Тончев. Получихме БРАВО! Неговата подкрепа и радостта му от успеха ни за нас означава много, тъй като той е направил много не само за нас като студенти, като хора, като колеги, но е направил много и за МУ-Варна изобщо и това, че точно той се зарадва на нашия успех е може би най-голямата чест за нас. Може ли да се каже, че водени на любопитството вие стигнахте до Black Sea Symposium for Young Scientists in Biomedicine, а след това и до научна публикация в реномираното европейско списание The Journal of Laryngology & Otology? Георги: Да, всъщност на симпозиума стигнахме 2-ро място. Клементина: Да, аз представих проучването ни на симпозиума. Участието ни беше много вълнуващ момент, т.к. за мен бе първо участие в подобен тип конференция. След това последва и много работа по самия проект, тъй като там представянето бе само абстрактно. Всъщност писането на статията отне 2 години. Георги: През лятото на 2015 година имахме един много тежък момент – отхвърлиха ни работата от едно друго научно списание. След като чакахме 3 месеца отговор, пристигна такъв от редакторите на списанието, който гласеше: „Не се интересуваме от вашата работа”. Това беше доста тежък момент за нас. Клементина: Когато така отхвърлят още първия ти проект се чудиш, дали тези 2 години упорита работа са си стрували и за двама ни. Най – вече оформянето на статията беше много трудно за нас. Доц. Сапунджиев вложи много усилия в насочване, корекции, препоръки, помощ, за което сме му изключително благодарни. Той ни подкрепяше във всеки един момент и след един 5 минутен разговор с него осъзнахме, че това, че са отхвърлили нашата работа не означава, че те са прави. Ние сме задоволили интереса си, имаме конкретни резултати и сега някой трябва да оцени труда ни. Италианското списание ни отхвърли, но от Кеймбридж юнивърсити казаха „Да, харесва ни!” Георги: Дори публикуваха труда ни с минимален брой корекции – само с един, два въпроса от страна на редакторите на списанието, което е много добра реакция за първа статия. Обикновено преди публикация научните статии преминават през 5-6 редакции, а при нас бе само една. Нещата се случиха бързо, но на база 2г. труд, наистина си струваше. Кой беше най-трудният ви момент по пътя от възникване на идеята през пролетта на 2013г. до днешния ден през 2016 година, когато статията вече е публикувана в престижното научно издание? Георги: Може би черноморският симпозиум, защото това бе 1-то предизвикателство и първото място, на което някой трябваше да оцени труда ни. И макар да бяхме 2-ри, смятам, че се представихме много добре, придобихме първия си опит и наистина видяхме реакцията и оценката на присъстващите. Когато сме споменавали пред колегите си за този митичен орган, който в голяма степен остава загадка за науката, винаги е имало въпроси: „Добре, направили сте го на симпозиума, а сега няма ли да го публикувате?” Това ни мотивира да направим статията, за да могат и други учени да имат достъп до проучването. Нашата статия е една от не повече 5-6 такива в цял свят, като дори в популации като Франция, САЩ и Канада са направени на базата на проучвания при не повече от 200-300 човека, а при нас са при повече от 1000 индивида реално. 8 стр.

[close]

p. 9

Какви са резултатите от проучванията ви? Съществува ли вомероназалният орган при хората? Георги: Нашите резултати са в златната среда между процентите на съществуване на органа, които дават чужди изследователи. При тях резултатите варират между 15% и 36%, а при нас са 26%. Според нас вомероназалният орган съществува при хората. Сега остава да опровергаем онези, които признават наличието на този орган, но твърдят, че няма функционално значение. Базата на настоящото изследване не бе за това дали е функционален орган, а дали го има въобще. В бъдеще ще продължим работа върху въпроса дали има функции при човека, защото при животните – гризачи, влечуги, дори при бозайници, при слона - функционира. Всъщност единствено при приматите, в това число и при хората се твърди че този орган не съществува или не функционира, а той е основният рецептор на феромони, чрез който контактуват т.н. по-низши животни, за да могат да осъществяват едно социално поведение. Клементина: Аз искам да допълня, че цялото преживяване покрай тази научна статия е един страхотен опит за хора, които правят първите си стъпки в науката и е късмет да разполагаме с такива научни ръководители, които ни поведоха в правилната посока, насърчавайки ни и критикувайки ни, за да постигнем тези резултати. Къде виждате бъдещето си - в научната или в клиничната дейност? Георги: Много сложен въпрос, тъй като ние все пак учим медицина, за да станем добри лекари, за да можем да лекуваме. В много направления и специалности това е свързано и с научната работа, защото човек трябва да се интересува и развива, да задава въпроси, които дават своето отражение в бъдещото професионално развитие. За мен на 1-во място е да бъда добър лекар, а ако мога да съчетая това и с научна работа, ще се чувствам напълно удовлетворен. Клементина: Аз се надявам да успея да съчетая и двете неща, тъй като представляват голям интерес и са важни за мен. В каква област на медицината искате да се развивате? Дали това са УНГ болестите или виждате реализацията си в друга специалност? Георги: Колкото и да е странно на базата на тази работа, нито един от двамата не се е насочил към УНГ болестите. За мен лично патоанатомията е най-интересна. Клементина: Аз още нямам категорична насока коя специалност ще избера. СТУДЕНТ ОТ МУ-ВАРНА ПОМОГНА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Студентът от Медицински университет – Варна Николай Цолов, специалност “Дентална медицина”, 3 курс, се оказа добрият герой за семейство Болтън. Рано сутринта на 22 март Маринка Болтън очаквала екип на Спешна помощ за съпруга си пред кооперацията, в която живее. Николай вижда разтревожената жена и спира автомобила си до нея. Заедно с неговия приятел Станислав откликват, пренасят на ръце болния и го транспортират до спешното отделение на УМБАЛ “Св. Анна”. Диагнозата е инфаркт, Браян Болтън е хоспитализиран, поставени са два стента и животът на пациента е спасен. В писмо до Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов г-жа Болтън описва историята и изказва своята и на съпруга си благодарност за оказаната помощ: „Ако случайността не ме беше срещнала с тези добри момчета, не зная какво можеше да се случи. Браво на Николай, който прояви голяма решителност!” 9 стр.

[close]

p. 10

На 10.04.2016, отбелязахме финала на четвъртото издание на BSYSB (Black sea symposium of young scientists in biomedicine), плод на усилията на Медицински университет „Проф. П. Стоянов“ Варна, Студентски съвет и асоциациите на студентите по медицина, дентална медицина и фармация. Симпозиумът, който се провежда всяка година от 2012 насам, събира студенти и млади лекари от цяла България и чужбина в МУ-Варна, представяйки своите научни разработки. Тазгодишното издание посрещна около 350 участници, правейки го най-голямото до този момент, които представяха своите иновативни научни трудове и обменяха идеи помежду си. Презентациите им бяха разпределени в 14 сесии, според темите им и бяха оценени от журито на конгреса. От всяка сесия беше излъчен победител за най-добра презентация/ постер, на когото бе връчена награда по време на церемонията по закриването. Общо 7 уъркшопа бяха организирани за участниците в BSYSB: Дентален уъркшоп, Фармацевтичен уъркшоп, уъркшоп по Имунофлуоресценция, Ултразвук, Изолация на РНК, Психиатрия и Лапароскопска хирургия, които позволиха на записалите се в тях да изпитат практическото изпълнение на всяка от съответните дейности. По време на Четвъртия черноморски симпозиум за млади учени в сферата на биомедицината се проведе един от най-атрактивните уъркшопи - Съвременни интерактивни методи за преподаване в хиругията. Той включи представяне на две от най-новите възможности на Медицински университет Варна: - лапароскопски симулатор Simbionix lap mentor III – първият по вид в България симулатор за лапароскопска хирургия, включващ голям брой манипулации, както за начални умения в лапароскопската хирургия, а също така и хирургични интервенции за напреднали; - мобилна станция за телемедицина for online live connection между операционните зали и учебни зали в структурите на Медицински университет Варна, както и Филиалите в Сливен, Шумен и Велико Търново. Уоркшопът се проведе на 09.04.2016 г. в УМБАЛ „Света Марина“. 10 стр.

[close]

p. 11

Посетителите на конгреса имаха и възможността да присъстват на лекциите на гостлекторите д-р Jan Polaк на тема “Is there a casual link between obstructive sleep apnea and type II diabetes”, проф. Ronald Bleys на тема “The organization and dynamics of vascular innervation” и проф. Ulrich Gross на тема “The enigma of the interface”. За комфорта на участниците беше осигурена класна социална програма, както и множество възможности за отдих чрез кафе паузи. От създаването си насам BSYSB непрекъснато надгражда предишните си постижения, давайки ни повод за високи очаквания относно бъдещите издания. КАМПАНИЯ ЖИВЕЙ ДЪЛГО, ХРАНИ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО 2016 За трета поредна година Асоциацията на студентите по Фармация във Варна (АСФВ) организира вече превърналата се в традиция Информационна кампания ‘’Живей дълго, храни се здравословно’’, съвместно с Асоциацията на студентите по Медицина в България - клон Варна (АСМБВарна) и Асоциацията на студентите по Дентална медицина – Варна (АСДМ-Варна) и с подкрепата на Студентски съвет при МУВарна. Тя има за цел да промотира здравето и да информира населението за здравословния начин на живот. Кампанията се проведе на 06 април 2016 г. на пунктове разположени пред сградата на Медицински университет- Варна, сградата на Факултета по Фармация и пл. Севастопол. На съответните пунктове студентите информираха гражданите и посетителите на града за ползите от здравословното хранене и здравословния начин на живот, както и им подариха ябълки - символ на кампанията. 11 стр.

[close]

p. 12

На 23 април, на Южния плаж във Варна 4000 човека подобриха световния рекорд на Гинес за „Най-голяма ДНК верига, съставена от хора”. Организатор на грандиозното събитие e Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”- Варна. Събитието премина под мотото “Бъди част от бъдещето”, чрез което организаторите обединиха хора от всички възрасти в едно цяло. Рекордът беше отчетен и признат от официалния съдия на Гинес г-н Джак Брокбенг, който връчи официалния сертификат на Гинес на ректора на МУ – Варна проф. д-р Красимир Иванов. 4000 човека от различни националности чуха българския химн и химна на Европа, след което от птичи поглед се видяха 8 български знамена, образувани от хора. Участниците и публиката бяха подгрявани от талантливите млади певци Траян Костов и Христина Христова, бийтбоксърът Искрен Тончев - Искрата и група Ice Cream, които заснеха кадрите за новата си песен „Танцува ми се”. Танцовият ансамбъл на Медицински университет – Варна изпълни традиционни фолклорни танци, които вплетоха българската народна музика в изключителния спектакъл край морето. Рекордът на Гинес във Варна е факт благодарение на отличната инициатива и организация на Медицински университет – Варна в подкрепа на Варна - „Европейска младежка столица 2017”. Мероприятието се осъществи с любезното съдействие на Община Варна, концесионерът на Южен плаж - Лазур 91 и Националното представителство на студентските съвети, и с подкрепата на: Мтел, Рефан, Верея, Лирекс, Очен център „Свети Николай Чудотворец”, Авенди ООД, Медико-дентален център – Варна, Есен ЕООД, Аптеки „Прима”, Екохотели, Хотел Черно Море, МТГ „Делфин1” Пара Медика, фирмите Стемо, Вали, Пиеро, Мишо, Кратос 13, Кабелни системи АД, Party DJ’s AБ травел, Дентатехника, Елта 90, Gplay и медийните партньори - 24 часа, Труд, Стандарт, Дарик радио, moreto.net, varnautre.bg, actualno.com, vnews.bg, novavarna.net, varna24.bg и телевизия Черно море. 12 стр.

[close]

p. 13

13 стр.

[close]

p. 14

КАМПАНИЯ „ЗДРАВИ ДЕТСКИ ЗЪБКИ“ За четвърта поредна година Асоциацията на студентите по дентална медицина във Варна, със съдействието на Студентски съвет при Медицински университет – Варна, Асоциацията на студентите по медицина в България – Варна, Асоциацията на студентите по фармация - Варна и ръководството на Факултета по дентална медицина на МУ - Варна организира информационно-профилактична кампания „Здрави детски зъбки”. Кампанията се проведе на 22.05.2016 г. от 13:00 часа на входа на Морската градина и включи представления, забавни игри и много други забавления. В рамките на инициативата, във Факултета по дентална медицина се извършиха и безплатни профилактични прегледи на деца. Целта на мероприятието е да се информират както малките деца, така и техните родители, кога и колко често трябва да мият зъбките си и колко е важно да посещават редовно своя зъболекар, без да се страхуват от него. Всеки малчуган получи сертификат за участие и награда, които да ги стимулират да полагат повече грижа за своите зъбки. СТУДЕНТИ ОТ МУ-ВАРНА ВПЕЧАТЛИХА С КУЛИНАРНИ УМЕНИЯ ШЕФ ПЕТРОВ Забавленията в Медицински университет – Варна не спират дори и когато сесията чука на вратата! Стимулирани от все по-топлото време, преподаватели и студенти от различни страни се събраха да отбележат Европейския ден на морето на Морска гара - Варна, където представиха кулинарните си умения в една от най-трудоемките дисциплини – морската кухня. Събитието бе част от програмата на фестивала „Климат, море и здраве”, организиран от Факултета по обществено здравеопазване, а основната му тема бе „Морските дарове – дар за здравето”. Кулинарната фиеста протече под надслов „Рибата на Шрьодингер”, като близо 50-те студентиготвачи от българоезичната и англоезичната форма на обучение премериха сили, комбинирайки морски продукти, които им бяха разкрити непосредствено преди мероприятието. Лаврак, ципура и кралски скариди – това бяха само малка част от деликатесите, които вдъхновиха участниците в приготвянето на виртуозните произведения. Журито, съставено от преподаватели, студенти и главния готвач на верига морски ресторанти „Captain Cook” – шеф Петров, който пристигна специално за събитието от София, оцени гозбите под строг контрол и многослойна оценъчна система, но накрая заключи, че ястията на студентите са надминали и най-смелите му очаквания и че всички заслужават да получат награди. Самият шеф Петров бе изключително впечатлен от креативността и баланса на ястията и дори помоли за няколко от рецептите на участниците. Събитието се проведе с голяма доза хумор и емоция, а накрая цялата публика получи възможността да се наслади на вкусните ястия на участниците. 14 стр.

[close]

p. 15

Студенти от МУ-Варна взеха участие в международен форум по УНГ-болести Студенти от Медицински университет – Варна взеха участие в Десетия международен форум по УНГ-болести, който се проведе в рамките на 87-та годишна среща на Немското дружество по оториноларингология и хирургия на главата и шията. Форумът се проведе в град Дюселдорф, Германия и включваше лекционен курс, дискусии, постерна сесия, представяне на най-новите технологии, оборудване и консумативи, както и сателитни секции, в които бяха представени немско-китайски и немско-испански проекти в сферата на УНГ- болестите. Участници от Европа, Азия, Африка, Северна и Латинска Америка дискутираха важни проблеми, свързани с ранната диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на оториноларингологията, както и хирургията на глава и шия. Медицински университет – Варна бе представен от петима студенти по медицина и един специализант по УНГ-болести, всеки от които презентира постер на различна тема. Академичен наставник на представените разработки е доц. д-р Николай Сапунджиев от Катедра по неврохирургия и УНГ болести при МУ-Варна. „Ползите от това участие несъмнено са много. От една страна имахме възможността да се запознаем с нивото на развитие на медицината, и по-конкретно сферата на УНГболестите, в Германия. Интересно бе да видим начина на организиране на подобно събитие, да комуникираме с огромния брой участници от десетки държави, да обогатим знанията си от изнесените лекции и доклади на световно признати специалисти. Безусловно ни впечатли представянето на най-съвременната техника, оборудване и консумативи, част от които дори все още не са представени официално и не са пуснати в продажба.“ – коментираха участниците. Студенти на МУ-Варна организират кампания „Благодаря ти, докторе!“ Чувствате се признателни на лекар, който е помогнал на Вас, Ваш близък или роднина? Искате да му благодарите за добре свършената работа или да го поздравите по случай важен за него ден, но не знаете как да се случи това? Ето го и точния момент! В седмицата на славянската писменост и култура Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ), Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ), Асоциацията на студентите по фармация (АСФВ) и Студентски съвет при МУ-Варна ви предоставиха една уникална възможност да благодарите на лекар като напишете писмо и изкажете вашите емоции към този, който Ви е докоснал с професионализъм, доброта и човечност. Събитието се проведе на 29.05.2016 г. , между 14:00 и 16:00 часа, на входа на Морската градина във Варна. Всеки, който имаше желание да напише благодарествено писмо, трябваше да открие хората с медицинско облекло, пожелавайки лист хартия и сам да напише откровенията си, а благодарение на организаторите тези прекрасни думи достигнаха до всички лекари. 15 стр.

[close]

Comments

no comments yet