Embed or link this publication

Popular Pages


p. 1

MAGYARORSZÁG ELSŐ MOSOLYGÓS KÖZSÉGE LAJOSKOMÁROM! Bevallom, én találtam rá egyik „mosolyszervező” körutamon erre a gyöngyszemre. Egyszerűen megszólított rendezettsége, a három templom tornya, méltósága, vidámsága, vadregényes fekvése. Csupán azért álltunk meg itt, hogy tekintetünket megajándékozzuk a látnivalókkal és teleszívjuk magunkat a tiszta természet erőforrásaival. Épp akkor rajzott ki a vidám diák sereg az iskolából, és birtokba vették a gesztenyefasor alatti játszóteret. A téli nap átragyogott a fasor lombkoronáján, de volt ott még valami különleges… Kiderült, hogy ez nem is közönséges gesztenyefasor …

[close]

p. 2

1923-ban hősi emlékművet emeltetett a falu, a Nagy Háború 65 helyi katonaáldozatainak tiszteletére. Ezzel egyidejűleg vadgesztenyékkel szegélyezték a Temető utat. Az első táblán olvasható fát párszáz évvel előbb hozták be hazánkba uradalmi kastélyok parkjait díszíteni. Ha virágzatát nézik, könnyen érthető miért jobb neve a megtévesztő vadgesztenyével szemben a BOKRÉTAFA! Termése bármely korban kedvenc játéka a kisgyerekeknek, de mára már felismerték más hasznosítását is: vadak táplálása, mosás (nem kell öblíteni a ruhát, a mosóvízzel akár virágok is öntözhetőek, ráadásul ingyen van), és a humán gyógyászat is sokrétűen alkalmazza. Lajoskomárom önkormányzó község volt megalakulása óta, így nem ült a nyakán kastélylakó uraság. A bokrétafa – sor összeboruló koronájával a templomok légkörét idézi, figyelmeztetve az erre járót az itt nyugvók tiszteletére. Az idősebbek sóhajtva emlékeznek arra az időkre, amikor még nem volt aszfaltos ugyan az út, de a sorok közét sövény töltötte ki virágzó , szépen nyírt cserjékből. Egyetlen hajlott hátú, szikár hallgatag öregember gondozta teljes hosszában, éven át tisztára söpörve akkor is, ha hullott a ragadós virág, kopogott az érett termés, vagy gyászszekér kereke hasított belé utolsó utat. Ma szerencsére a játszótérrel, edzőparkkal, iskolával és óvodával vidámabb, lármásabb ugyan a kezdete, de boltíve figyelmeztet most is, hogy megszentelt hely közelít. Elsőként az óvodába tértünk be, ahol az óvoda vezetője őszinte örömmel üdvözölte MMM összefogásunkat.

[close]

p. 3

Hazafelé jövet azt láttuk, hogy a közmunkások tényleg dolgoznak, hogy van „gazdája”ennek a településnek, a község szélén is ugyanolyan fontos a rend és tisztaság , mint a központban. Amikor másodszor jártunk arra, már a polgármester úr fogadott minket őszinte érdeklődéssel. Harmadik utunkon túrabakancsot húztunk a község vezetőjével együtt, aki büszkén mutatta be nekünk azokat az értékeket, amit elődeiktől örököltek méltó utódként. Ezt még az unokáink is látni és élvezni fogják … és becsülni, ahogy elődeiktől látják! Negyedik utunkon átadtuk a Mosolygós Magyarországért Mozgalom jelképrendszereit, mely pozitív plusz gesztusként fogadja az ideérkezőket.

[close]

p. 4

Lajoskomárom, a szép Mezőföld központjában bújik meg körbeölelve a természet csodáival. Méltón büszkék az itt élők a jó gazda hagyományaira és hírére. Címerükben a H betű herceg Batthyány Lajos alapítót jelképezi benne a három templom tornya, katolikus, református és evangélikus. A búzakalász a település mezőgazdasági jellegére utal. A pajzs alsó részét a magyar nemzet színei, felső részét a Batthyány család címeréből átvett korona zárja. Két oldalról, a szintén Batthyány címerből átvett ciráda veszi körbe. A Fülöp hegyen található épen maradt és nagyrészt ma is működő közel 250 pince egyedülálló Magyarországon. Minden pincéhez tartozik H (herceg) alak formájában szőlőültetvény, amit a helyi gazdák ma is művelnek. Az első tavat 1879-ben hozták létre, ma már öt horgásztó szolgálja a szabadidős tevékenységet. Lajoskomárom egy igazi gyöngyszem, érdemes ellátogatni ide, és a Balatontól is csak 30 kilométerre van!

[close]

p. 5[close]

p. 6

Lajoskomárom egy igazi gyöngyszem ...

[close]

Comments

no comments yet