Mosolygós Óvoda Wekerlén

 

Embed or link this publication

Description

Mi egy mosolygós Óvoda vagyunk!

Popular Pages


p. 1

Mosolygós Óvoda Wekerlén. „ A világ olyan, mint egy tükör, látod? Mosolyogsz, és a többiek visszamosolyognak.” 2O11-ben útra kelt egy mozgalom, amely Farkas Éva és Bádonyi Imre kezdeményezéseként jött létre. Egy vidéki Egészségmegőrző Szépségszalonból indult. Itt használták először a pozitív gondolatokat tartalmazó kártyákat. A vendégek húztak a 60 pozitív üzenetet álló pakliból. A szalon dolgozói úgy érezték, igény van a pozitív gesztusra. ”Jó látni, hogy az üzenetek olvasásakor vendégeinknek felfelé görbül a szája, és megjelenik arcukon a mosoly.” Úgy tapasztalták, hogy egyre mélyebb érzelmeket váltanak ki, az emberek szívesen beszélnek arról, hogy most éppen mit erősített meg bennük a nap üzenete. Országszerte üzletekben, orvosi rendelőkben, és egyéb helyeken találkozhatunk Pozitív Plusz táblákkal. Így terjed ez a „mosoly vírus”. Mi egy mosolygós Óvoda vagyunk! Az Árnyas Óvoda 2012. szeptemberben lett tagja ennek a mozgalomnak. Óvodánk vezetője sokszor hangoztatta, hogy a sok gond, bosszúság mellett nem jut rá energia, hogy eredményeinknek, sikereinknek, bennünket körülvevő jónak örüljünk. Pedig abból több van, csak a negatív dolgok, gondolatok nem engednek hozzájutni. Fontos, hogy az ember elalvás előtt számot vessen, aznap kinek szerzett örömöt, milyen jót tett, és ébredjen azzal a gondolattal, hogy minek fog ma örülni. A pozitív gondolatok, idézetek által jobban érezzük magunkat, feltöltődünk, és legalább pár percig magunkra figyelünk (nagyon lényeges momentum, hiszen aki nem tudja szeretni önmagát, az másokat sem!). Müller Péter gondolatait szeretném idézni a szeretetről. ”Olyan légkörben élünk, ahol hiánycikk lett a jó szó, az „őszinte mosoly,” a másik megértése. Baráttalan, szeretettelen, jóság nélküli világban élünk, s ettől jobban szenvedünk, mint a nyomortól, vagy a betegségektől. Barátok kis szigeten élnek, mint a hajótöröttek. Ritka kivétel a jó szó és a barátságos légkör, még a párkapcsolatokban is. Ezek a kis szigetek nemcsak vonzalomból, de menekülésből is jöttek létre: megpihenünk rajta, mint guanón a hideg világból menekülő, elfáradt vándormadarak. A levegő negatív energiákkal terhes. Ezért szokatlanul ritka élmény manapság a jó szó. Ha megkapod valakitől, úgy érzed, megtisztult körülötted a levegő. Élhetőbb lesz az életed.”

[close]

p. 2

„Az igazi közösség alapja a barátság- mondja bölcs Püthagorasz.” Óvodáinkban Pozitív Plusz táblákon küldjük szülőknek, kollégáknak, vendégeknek a megállásra, az elgondolkodásra, és a kellemes érzések kiváltására alkalmas üzeneteket. A nagy táblán mindennap egy-egy új idézettel a kis táblán hetente egy történettel ajándékozzuk meg mindazokat, akik nálunk járnak. Minden kolléga, minden nap húz egy kiskártyát. A mi közösségünk azzal az üzenettel kíván Neki mosolygós, szép napot. Későbbi terveink:  Gyerekszáj gyűjtemény (kollégák, szülők feljegyzéseiből), amelyek felkerülnek az újonnan készülő honlapunkra,  Minek örültél ma? (pozitív gondolatok gyűjtése kollégáktól),  Pozitív idézetgyűjtő hét szervezése (kollégák, szülők, gyűjtéseiből),  Később, ha már beindult, és sikeres lesz, akkor ezt a mozgalmat a szülők új ötleteivel is szeretnénk gazdagítani.

[close]

p. 3

Eddigi tapasztalataink alapján hiszünk abban, hogy egy kedves idézettel, történettel jól indul a nap, erősíti az egymáshoz való pozitív viszonyt, közösségépítő (egymásra figyelő) szerepe kiemelkedő, barátivá, kellemessé varázsolja az óvodai légkört. „Ha a gyerekek biztonságban érzik magukat, meg tanulnak hinni. Ha a gyerekek hitelesen élnek, meg tanulják mit jelent szeretni. Ha a gyerekek elfogadva és barátságban élnek meg tanulják megkeresni a szeretetet a világban.” (Dorothy Holtz) Pintér Istvánné Marika óvodapedagógus

[close]

Comments

no comments yet