4 ιστορίες για έναν γέρο και μια γριά

 

Embed or link this publication

Description

Παραμύθια

Popular Pages


p. 1[close]

p. 2[close]

p. 3

Πρόλογος Οι μαθητές της Γ΄1, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στη συγγραφή, συνεργάστηκαν και σας παρουσιάζουν τις περιπέτειες ενός γέρου και μιας γριάς σε 4 διαφορετικές ιστορίες.

[close]

p. 4[close]

p. 5

Καπέλο, καπελάκι, φιδάκι Δήμητρα, Ζέτα, Ελίνα, Ζώης, Νάνσυ, Κωνσταντίνος Στ. Ήτανε μια φορά και έναν καιρό ένας γέρος και μια γριά που ζούσαν δίπλα από το ποτάμι. Ήταν καλοί άνθρωποι, αλλά φτωχοί. Τόσο φτωχοί που δεν είχαν να φάνε. Μια μέρα ο γέρος αποφάσισε να πάει στο χωράφι με τα στάχυα για να τα θερίσει. Για κακή του τύχη ήταν ένα φίδι πάνω σε ένα δέντρο που γλίστρησε πάνω στο καπέλο του γέροντα. Ο γέρος ξεκίνησε τις δουλειές χωρίς να καταλάβει πως ήταν το φίδι πάνω στο καπέλο του. Ο γέρος έφυγε από το χωράφι και πήγαινε προς το σπίτι του. Στο δρόμο είχε πολύ αέρα και του έφυγε το καπέλο από το κεφάλι. Ο αέρας πήγαινε το καπέλο προς το δάσος. Τρέχοντας πίσω από το καπέλο του ο γέρος χάθηκε βαθιά μέσα στο δάσος. Οι μέρες περνούσαν. Η γριά ανησύχησε και πήγε να ζητήσει βοήθεια από την αδερφή της που έμενε μέσα στο δάσος. Ευτυχώς βρήκε το γέρο που έψαχνε ακόμα το καπέλο του! Ο γέρος της είπε την περιπέτειά του. Η γριά τον οδήγησε πίσω στην καλύβα τους και ζήσανε αυτοί καλά κι ευτυχισμένα.

[close]

p. 6[close]

p. 7

Το δυστύχημα του γέρου Αντώνης, Χρήστος Δ., Θοδωρής, Γιάννα, Μαγδαληνή, Αλέξανδρος Φ. Μια φορά κι έναν καιρό ζούσανε ένας γέρος και μια γριά σε μια έρημη γειτονιά. Ήταν καλοί άνθρωποι και ήσυχοι, αλλά ο γέρος είχε ένα ελάττωμα. Το ελάττωμά του ήταν να τρέχει με το αυτοκίνητο. Μια μέρα ο γέρος αποφάσισε να πάει ταξίδι για να δει έναν φίλο του που ήταν άρρωστος. Για κακή του τύχη τράκαρε με ένα φορτηγό. Οι μέρες περνούσαν και η γριά ανησυχούσε και πήρε την Αστυνομία. -Γεια σας. Ο άντρας μου χάθηκε. Ήταν ένας ασπρομάλλης γέρος και φορούσε μαύρα ρούχα. Αφού η γριά εξήγησε στην Αστυνομία τα χαρακτηριστικά, είπε να τον βρουν άμεσα. Ο οδηγός του φορτηγού μετά το ατύχημα κάλεσε ασθενοφόρο. Μετά από λίγες μέρες έψαξε και βρήκε το σπίτι του γέρου, πέρασε από εκεί και είπε της γριάς πως ο άντρας της είναι στο νοσοκομείο. Έτρεξε εκείνη στο νοσοκομείο να τον δει. Ευτυχώς μετά από λίγες μέρες ο άντρας της έγινε καλά. Έτσι πήγαν στο σπίτι τους και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

[close]

p. 8[close]

p. 9

Το φτωχό ζευγάρι Βασίλης, Χρήστος Γ., Παναγιώτα, Ανδρέας, Κωνσταντίνος Μ., Ίβο Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε σε μια καλύβα έξω από την πόλη. Ήταν καλοί άνθρωποι, αλλά φτωχοί. Κάποια στιγμή τα λιγοστά τρόφιμα που είχαν άρχισαν να τελειώνουν. Μια μέρα ο γέρος αποφάσισε να πάει να κυνηγήσει στο δάσος και είπε στη γριά ότι θα γυρίσει το βράδυ. Για κακή του τύχη στο δάσος του επιτέθηκε μια αρκούδα. Στην προσπάθειά του να την αποφύγει, έπεσε σε ένα χαντάκι και τραυματίστηκε. Δεν μπόρεσε να μετακινηθεί και να γυρίσει σπίτι. Οι μέρες περνούσαν και η γριά αποφάσισε να τον αναζητήσει με τη βοήθεια κι άλλων συγχωριανών. Ευτυχώς κάποιος από αυτούς, ψάχνοντας, άκουσε τις φωνές του για βοήθεια και τον βρήκανε σε άσχημη κατάσταση. Αμέσως τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί συναντήθηκε με τη γριά του και της υποσχέθηκε ότι δε θα ξαναφύγει ποτέ μόνος του. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

[close]

p. 10[close]

p. 11

Οι ηλικιωμένοι μετανάστες της Ισπανίας Ειρήνη, Γιώργος, Μαρία, Νίκος, Αλέξανδρος Π., Δημήτρης Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας γέρος και μια γριά στη Σικελία, στην Κάτω Ιταλία. Μια μέρα η Αίτνα, το ηφαίστειο, άρχισε να βγάζει μαύρους καπνούς, υπερθερμάνθηκε και εξερράγη. Ο γέρος κι η γριά αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες στην Ισπανία… Ήταν καλοί άνθρωποι, αλλά φτωχοί. Μια μέρα ο γέρος εξαντλήθηκε και αποφάσισε να μπει κρυφά σε ένα πλοίο που πήγαινε στην Ιταλία. Είχε υποσχεθεί στη γριά πως, αν κατάφερνε να μπει στο πλοίο και γύριζε πίσω στην πατρίδα τους, θα γύριζε με πολλά λεφτά και θα την έπαιρνε πίσω. Για κακή του τύχη τον βρήκαν και τον έβαλαν στη φυλακή ως λαθρομετανάστη. Οι βδομάδες περνούσαν κι η γριά αποφάσισε να τον ψάξει. Καθώς έψαχνε, πέρασε από το αστυνομικό τμήμα και πήγε να ρωτήσει για το γέρο της. Όταν έμαθε η γριά πως ο γέρος βρισκόταν στη φυλακή, ζήτησε από τους χωροφύλακες να μιλήσει στον διευθυντή. Εκείνοι, χωρίς καθυστέρηση, την πήγαν στο γραφείο του διευθυντή. Ο διευθυντής είχε πολλή δουλειά και την παρακάλεσε να επισκεφθεί τον πρέσβη. Ο πρέσβης της μίλησε για την ξενοφοβία των Ισπανών, οι οποίοι φοβούνταν τους ξένους και τους αντιμετώπιζαν πολύ εχθρικά, και της έδωσε δυο διαβατήρια. Μετά από αυτό ο γέρος βγήκε από τη φυλακή και, αφού ήταν κουρασμένος από τα τόσα χρόνια ζωής του, αποφάσισε να πεθάνει στην πατρίδα του. Για αυτό πήρε αμέσως τα διαβατήρια και πήγε, μαζί με τη γριά του, στη Σικελία όπου και πέθανε ήσυχος πια.

[close]

p. 12[close]

Comments

no comments yet